Lecture: RCE Werkconferentie - Een toekomst voor monumentale kunst?

RCE Werkconferentie Een toekomst voor monumentale kunst?

25 sep 2013 - 09:00 - 13:00

Theater Dakota, Zuidlarenstraat 57

Monumentale Kunst

In de wederopbouwperiode werden veel bouwwerken voorzien van kunstwerken. Muurschilderingen, sgrafitti, mozaïek, glas-in-beton en (wand)tapijten werden speciaal ontworpen voor een bepaald gebouw. Samen met architecten streefden kunstenaars in de sobere naoorlogse jaren naar een synthese van beeldende kunst en architectuur. Na jaren van veronachtzaming, groeit nu de publieke belangstelling voor de wederopbouwperiode. Door de vastgoedcrisis worden gebouwen, in plaats van gesloopt, vaker ingrijpend gerenoveerd en/of gerestaureerd, maar wat gebeurt er met de aanwezige monumentale kunst?

Inhoud werkconferentie

De conservering en restauratie van een monumentaal kunstwerk is niet eenvoudig. De objecten zijn groot en bevinden zich in de openbare ruimte. Het ontbreekt vaak aan kennis over kunstwerk, kunstenaar, materiaal en aan financiële middelen. De eigenaar en/of architect wil lang niet altijd meewerken. Aan de hand van vier korte lezingen (door Lisya Bicaci, Carolien van der Star, Erfgoedvereniging Heemschut en Art Conservation) krijgen we een inkijk in dit complexe proces. Daarna gaan we in discussie. Moeten er nieuwe strategieën ontwikkeld worden voor de conservering en restauratie van monumentale kunst? Welke expertise is er nodig en waar kunnen we die vinden? Mag monumentale kunst eigenlijk wel herplaatst worden? Hoe vinden we financiering?

Archive
Search By Tags